Coping With Loneliness -  Results Of The Methods You Use.

American National Suicide Prevention Hotline: 1-800-273-8255

Coping With Loneliness Results: This is where you add up the scores. A higher score means you are using the methods most likely to achieve results. Each item also shows you the reasoning behind the score.

Scores for Questions 1 - 10:

1 Do you lounge on the couch, surf the internet, watch tv, read, eat a lot?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. You can cope with loneliness using these methods but it is probably doing you no good.
2 Do you go to the malls and go shopping?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. Going to the malls only makes you lonelier and shopping only provides a temporary lift.

CopingWithLonelinessResults-LonelyPeopleChampion

3 Do you go to the movies a lot?
Ans: 1 point for a No answer and 0 points for a Yes answer. Going to movies only distracts you for a couple of hours and then you are back to being lonely.
4 Do you start paying more attention to your pet.
Ans: 1 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Paying more attention to your pet has both positive and negative aspects. Some people can pay so much attention to their pets that they can effectively block out a relationship.
5 Do you spend a lot of time gaming?
Ans: 1 point for a No answer and 0 points for a Yes answer. Gaming has a tendency to take all your spare time and thus keeping you from taking important steps in your life.
6 Do you read a lot of romantic novels?
Ans: 1 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Reading romantic novels does provide a pleasurable distraction for some folks and uses up many hours. However, romantic novels can keep a person in an unrealistic world and waiting for a ideal romantic partner who is unlikely to show up.
7 Do you listen to sad songs about loneliness and cry to make yourself feel better?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Surprisingly, this is a very effective technique for coping with loneliness.
8 Do you use alcohol or drugs to cope with your loneliness?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. Many people use alcohol or drugs to cope with loneliness and it is the worst thing they can do. Alcohol and drug usage actually contributes to loneliness.
9 Do you avoid engaging in new activities?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. You need to engage in new activities as a way to cope with loneliness.
10 Do you decline social invitations because you feel bad when you are lonely?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. Surprisingly, many people tend to hide out at home when they are lonely.

Coping with loneliness results for questions 1 through 10:

Add up your coping with loneliness results so far. The best results you can have up to this point are 10 out of 10 and the worst results you can have up to this point are 2 out of 10.

If your coping with loneliness results add up to 7 or less, you might want to look over the information provided above and see what you can do to have a higher score when you answer the questions again.

Scores for Questions  11 - 20:

11 Do you engage in wishful thinking about regaining your former relationship so you won't have to put up with loneliness?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. There are thousands of people who want to regain their old relationships instead of figuring out what went wrong and moving on.
12 Do you dream about getting into another relationship so you don't have to be lonely?
Ans: 1 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. A No answer may indicate that you are interested in self-improvement to improve your relationship with yourself. A Yes answer may indicate that you are interested in self-improvement so you can get into another relationship.
13 Do you wonder about the steps you can take to bring a satisfactory relationship into your life?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Wondering about such steps is the right thing to be doing when you are lonely.
14 Do you feel sad and lonely when you see other people that are not lonely?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. It is natural for a person to feel sad and lonely in such circumstances. Maybe it will motivate you to to take some steps toward another relationship.
15 Do you believe your former mate should have done things to make you happy in the relationship even though you did not do much to make your mate happy?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer.
16 Do you remind yourself not to think about the past?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Thinking about the past is a waste of time.
17 Do you focus daily on the things you can be grateful for?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer.
18 Have you examined whether you come across to other people as a friendly person or not?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. You will never know the good things you miss in life when you come across as an unfriendly person.
19 Are you under the impression that you are an unlikeable person?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. Unlikeable people suffer from a lot of loneliness.
20 Do you have difficulty facing yourself?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. You have to like yourself before others can like you.

Coping with loneliness results for questions 1 through 20:

Add up your coping with loneliness results so far. The best results you can have up to this point are 20 out of 20 and the worst results you can have up to this point are 3 out of 20.

If your coping with loneliness results add up to 14 or less, you might want to look over the information provided above and see what you can do to have a higher score when you answer the questions again.

Scores for Questions  21 - 30:

21 Do you think a lot about your loneliness?
Ans: 1 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. A No answer indicates you may not have much difficulty coping with your loneliness. A Yes answer indicates that you are likely to do something about your loneliness.
22 Do you have an understanding of why you are lonely?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. If you understand why you are lonely, you will have an easier time finding your way out of loneliness.
23 Do you spend time in denial about your loneliness?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. You have to acknowledge you are lonely before you can cope with it.
24 Do you feel like a failure when you are lonely?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. Anyone can get lonely.
25 Do you think that if your wishes for a relationship were to come true you wouldn't be lonely any more?
Ans: 1 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. A No answer indicates you may have experienced loneliness within a relationship. A Yes answer indicates you have not experienced loneliness within a relationship.
26 Are you deliberately lonely because people don't appreciate you?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. A Yes answer indicates you are hurting yourself to spite others.
27 Have you noticed if your thoughts are usually negative?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Make an effort to remain positive. Negative thoughts are a symptom of loneliness.
28 Do you avoid calling your friends who are married?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. A Yes answer indicates you may be isolating yourself further and thus increasing your loneliness.
29 Do you believe anyone can get lonely?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Yes, it is a very common human condition.
30 Do you respond well when a person tries to start a conversation with you?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer.

Coping with loneliness results for questions 1 through 30:

Add up your coping with loneliness results so far. The best results you can have up to this point are 30 out of 30 and the worst results you can have up to this point are 4 out of 30.

If your coping with loneliness results add up to 21 or less, you might want to look over the information provided above and see what you can do to have a higher score when you answer the questions again.

Scores for Questions  31 - 40:

31 Do you keep yourself so busy that there is no time for any meaningful talk between you and your mate?
Ans: 1 point for a No answer and 0 point for a Yes answer. Not finding time to talk to your mate is a sure way to invite loneliness into your relationship.
32 Do you turn on a lot of lights at your place?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Turning on a lot of lights makes a person feel less lonely for a short while.
33 Do you engage in physical activities like cleaning, exercising, dancing by yourself, walking, etc.?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Physical activity provides a good distraction and benefits for improving your body and mood.
34 Do you look for activities in your newspaper?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Simply finding activities you could go to, improves your mood and helps you cope with loneliness. If you engage in those activities you will be engaged in overcoming your loneliness.
35 Do you meditate?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Meditation is a wonderful relaxer and provides benefits for the mind and the body.
36 Do you do yoga?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Yoga is a wonderful relaxer and provides benefits for the mind and the body.
37 Do you pamper yourself, doing the things you enjoy doing?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Doing the things you enjoy doing can relax you and improve your outlook toward life.
38 Do you spend time engaging in your hobby?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Engaging in your hobby can take you off into your own world of pleasure. It is a good coping technique.
39 Have you gone over your list of things you want to get better at?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. When you are lonely, that is the time to pull out your list of things you want to get better at and get ready to undertake some self improvement.
40 Do you pray?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. This is a difficult one to explain. Try it and see if it works for you. Prayer works for many people.

Coping with loneliness results for questions 1 through 40:

Add up your coping with loneliness results so far. The best results you can have up to this point are 39 out of 40 and the worst results you can have up to this point are 5 out of 40.

If your coping with loneliness results add up to 28 or less, you might want to look over the information provided above and see what you can do to have a higher score when you answer the questions again.

Scores for Questions  41 - 50:

41 Do you go to religious services every week?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Think of this as a social/prayer/religious action you are doing.
42 Have you spoken with a priest or religious person you know?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. There are some subtle benefits to talking to a priest or other religious person.
43 Do you settle down and try to make a list of techniques you can use to cope with your loneliness?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer.
44 Have you taken a measure of your self esteem?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. You self esteem comes into play when you try to make friends or get into a relationship.
45 Do you use your lonely time to figure out the purpose of your life?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Use this quiet time to see if you can figure out your purpose in life.
46 Do you tune in to and listen to talk radio shows?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Listening to talk radio shows is just a coping technique that provides some benefits when coping with loneliness.
47 Do you call any of your funny or cheerful friends?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer.
48 Do you do something to overcome the feeling of paralysis that comes with loneliness?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. Unwillingness to take action is a symptom of loneliness.
49 Do you spend time thinking about how to overcome the hurts that come with trying to be sociable?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer. You need a technique to overcome the hurt feelings that invariable come when you stumble in your efforts to be a sociable person.
50 Do you make plans to cope with your loneliness?
Ans: 0 point for a No answer and 1 point for a Yes answer.

Coping with loneliness results for questions 1 through 50:

Add up your coping with loneliness results so far. The best results you can have up to this point are 49 out of 50 and the worst results you can have up to this point are 5 out of 50.

If your coping with loneliness results add up to 35 or less, you might want to look over the information provided above and see what you can do to have a higher score when you answer the questions again.

Summary:

Use the coping with loneliness results to check the efficacy of your overall coping efforts and also to consider the methods you could be using.

Return to Coping With Loneliness page

Go from Coping With Loneliness Results page to Loneliness page

Return to Lonely People Champion Home page



Search this website:




Like this page?

New! Comments

Have your say about what you just read! Leave me a comment in the box below.